Marja-Harry-Nils-Hilmar-Finn Einar's Blog

Marja-Harry-Nils-Hilmar-Finn Einar's Blog

dag subsidie, dag nederlands?

BelevenissenPosted by Marja Sun, June 02, 2013 00:26:30

Het Nederlandse taalonderwijs in het buitenland wordt niet meer gesubsidieerd.

En dat zet ons aan het denken – zullen we er wel mee doorgaan, die internet-opleiding in Nederlands voor de kids? Het is bepaald geen genot om twee van onze kids elke week het anderhalf tot drie uur kostende programma door de strot te proppen. Er zijn vriendjes die aan de deur bellen, voetbaltoernooien die gespeeld moeten worden, mooie dagen die schreeuwen om fiets- vis- en wandeltochtjes, ouders die om en om te druk zijn met hun werk, en oja, dan was er nog het gewone huiswerk van de noorse, eigen school. Hebben we er eigenlijk wel zin in, opnieuw anderhalf modaal maandsalaris ophoesten voor een nieuw schooljaar met fis of vis, eu of ui, schoen of sgoen? Waar doen we het eigenlijk voor? Die gemiddeld twee uur per week ruzie achter een pc-scherm omdat de gozers zich er niet toe kunnen zetten? De zondagochtenddiscipline die ons doet aarzelen over een weekendje weg met een bevriend gezin? Voor de nieuwgierige: het Edufax programma dat onze kinderen volgen kost 1922 euro per kind per jaar.

We zeggen natuurlijk graag hoogdravend dat onderwijs het beste is dat je je kinderen kunt geven. Wie zijn kind bij de start van zijn leven als zelfstandig consument een zak geld meegeeft, schijnt slechts verkwisting te sponsoren, dus sparen voor je kind moet je in wezen laten. Beter kun je het de middelen aanreiken om zelf weer middelen te verschaffen. Kennis dus, en kunde. En eerlijk is waar: onderwijs kost hier verder geen mallemoer, van basisschool tot universiteit - al zouden de gozers zich een hersenbeschadiging studeren. Dus wat maakt een beetje eigen investeren nou uit? Stelletje kniepers die we zijn. Het is natuurlijk de vraag waar we in investeren. De band met Nederland versterken? Een mogelijke remigratie minder ingewikkeld maken? De kinderen meer mogelijkheden bieden wanneer ze zelf gaan bedenken wat ze willen?

Laten we even reëel zijn: a) Onze band met Nederland en de familie daar is prima, al zijn we b) behoorlijk weinig van plan om voorlopig nog eens terug te keren. Euh, c) de mogelijkheden die je vergroot met kennis van de Nederlandse taal en cultuur zijn nogal een niche-aangelegenheid. Blijft over: d) versterking van de taalvaardigheid in het algemeen, en e) het aankweken van een gezonde dosis intellectuele inzet buiten dat wat standaard van je gevraagd wordt.

Dat de taalvaardigheid toeneemt wanneer je meer dan één taal leert geloof ik inmiddels. Onze oudste leek ons geen talenknobbel te hebben maar doet het op school zowel in Noors als Engels behoorlijk goed. Zowel lezen als tekst-analyse en zijn opstellen zijn goed, zegt zijn noorse juf. Wij blij, trots op hem. Beetje blij met onszelf ook. Denkend dat de extra leeslesjes die het nederlandse onderwijs hem opgedrongen heeft dan toch hun nut gehad hebben.

En dan het boven gemiddeld moeten presteren. Ben ik absoluut voor want heb ik zelf zelden gedaan. Als het om mijn kinderen gaat zeg ik daarom: wie de mogelijkheden heeft, mag best aan een langer lijstje verwachtingen voldoen- en juist daar ligt een mogelijk manco in het noorse onderwijs. Dus dat kunnen wij dan mooi invullen.

Kosten-baten analyse:

-

+

3 uur per week met tegenstribbelende kinderen nederlandse lesjes maken

Samen-tijd met aandacht voor NL taal en cultuur

Motivatie-middelen variërend van snoep, extra zakgeld tot zwembaduitje, nieuwe legodoos

Kinderen die goed met familie in NL kunnen communiceren

2 x 2000 euro zonder subsidie of

2 x 1600 (?) euro met subsidie

Kinderen worden beter in taal algemeen

Belang bijbrengen van meer op zich nemen dan het strict noodzakelijke

Nog een overweging: Wat hadden we voor dat geld anders kunnen doen?

- een extra bezoek aan Nederland

- bijdrage aan hypotheek aflossen

- nieuwe tv gekocht

- andere leuke vakantie – wintersport / pretpark / huttentocht

- 80% ipv 90% gewerkt

- sparen voor de kinderen – studie of huis ofzo

- een beetje hier een beetje daar, geld verdampt gewoon….

Gaan we er dus mee verder als de subsidie wegvalt? We wonen in Noorwegen, de crisis is aan onze deur voorbijgegaan, maar ook ieder oortje kan maar één keer versnoept worden. We hebben steeds gedacht: tot ze t en dt uit elkaar kunnen houden en de werkwoorden goed kunnen verbuigen. Maar ook: als we het niet kunnen betalen of als het echt ondoenlijk is, dan stoppen we ermee. Binnenkort moeten we het bedenken, vóór de zomervakantie. Misschien als ons vakantiegeld binnen is?

Next »